Над 50 нарушения на шофьори на автобуси само за ден в пловдивско

Според информация на МВР – Пловдив през вчерашния ден, 8 януари, в рамките на 6 часа, са извършени 812 проверки на МПС , а констатираните нарушения са 877 броя; съставени са 57 бр АУАН и 276 глоби по фиш; заснетите нарушения на скоростните режими са 530 броя.

Повече от 200 са проверените водачи на автобуси за обществен превоз на пътници от вътрешноградските и извънградските линии. При проверките са установени 53 нарушения по ЗДвП, като едно от превозните пътни превозни средства- автобус от градски транспорт, се налага временно да бъде спряно от движение. Причината е констатирана техническа неизправност – нарушена цялост на предното обзорно стъкло. Съставени са общо 16 акта за установяване на административно нарушение и 23 глоби с фиш. Един от водачите на автобуси е преминал на червен сигнал на светофар, други двама пък са използвали мобилен телефон по време на управление на превозното средство.  Актовете за неизползване на обезопасителен колан са 9, а 5 от констатираните нарушения са за техническа неизправност. Проверяващите са се натъкнали и на нередовни пътни документи при 8 случая, за което са съставени актове, а останалите санкции наложени на водачи са за други нарушения на ЗДвП.

Относно съставените фишове на водачите на автобуси: 9 са за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри, 8 – за неизползване на светлини и 6 броя – за извършени други нарушения на ЗДвП.

Чрез експлоатираните автоматизирани технически средства и системи са засечени 530 нарушения на скоростните режими. На територията на гр. Пловдив служители на сектор „Пътна полиция“ са хванали 7 водачи на МПС да се движат със скорост над 100 км/ч в рамките на населено място, при максимално допустими 50 км/ч. На ул. „Пазарджишко шосе“ е заснет водач на МПС да се движи със скорост от 122 км/ч при разрешени 50 км/ч . На водача ще бъде наложена санкция в размер на 850 лв., лишаване право да управлява МПС за срок от 3 месеца и отнемане на 12 контролни точки.