Нов протест готвят жителите на Куклен срещу инсинератор край града

Жителите на Куклен ще проведат нови протестни действия срещу готвения строеж на инсинератор на човешки тленни останки край града им. Те ще се съберат в сряда от 9 часа пред сградата на Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив, където от 10 часа трябва да се проведе второ заседание по казуса, съобщиха от Инициативния комитет. С своя позиция те посочват, че благодарение на изразените възражения от страна на Община Куклен, с. Крумово и Областна управа – Пловдив, бе насрочено второ заседание в инспекцията и призовават съгражданите си за подкрепа.
Кметът на Община Куклен Мария Белчева също ще подкрепи недоволството на хората.
До поредния протест се стига, след като Инициативният комитет взе решение, с което възразява срещу реализацията на инвестиционното предложение за „Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки” в местността „Орта Хан” в землището на Куклен.
„Не желаем в близост до мястото, в което живеем ние и растат децата ни, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда. Според нас то е в разрез с религиозните вярвания на общността ни”, се казва в писмо на Инициативния комитет до министерството на околната среда и водите, областния управител на Пловдив, директора на РИОСВ-Пловдив и директора на РЗИ-Пловдив.