Нова PCR-лаборатория разкриват до дни в „УМБАЛ-ПЛОВДИВ“

Необходимата апаратура за изследване на COVID-19 вече е закупена, това съобщава изпълнителният директор на “УМБАЛ-Пловдив” д-р Динчо Генев. В момента са подадени документи в Министерство на здравеопазването за включване на новото звено в списъка с лицензираните лаборатории в страната, а след като това стане, референтната лаборатория за тестване за коронавирус ще стартира работа, уточняват от лечебното заведение. Допълва се, че отначало ще се изследват само съмнителни случаи и лежащоболни, а на по-късен етап – и граждани.Капацитетът на лабораторията е 13 проби за 2 часа и половина.
„Предприехме тази стъпка, след като на 14-я етаж в лечебното заведение бе създадено отделение за лечение на пациенти с К-19, което в момента е пълно с доказани и съмнителни случаи”, заявява д-р Генев. Той посочва и че резултатите от изследванията на приетите се получават от другите лаборатории в града твърде бавно и възпрепятстват адекватните действия на медиците веднага.
От пловдивската болница наблягат на факта, че при тях са взети всички противоепидемични мерки, за да може пациентите и медицинският персонал от Ковид отделението да нямат контакт с останалите звена.
Призовава се и заболелите, и техните близки стриктно да спазват хигиенните изисквания, за да не се допуска разпространение на заразата.