Ортопедията в УМБАЛ „Пловдив“ в готовност да посрещне зимните травми

УМБАЛ „Пловдив“ е в готовност да лекува всички пациенти с травми, пострадали през зимния сезон. Това увери началникът на отделението по ортопедия и травматология д-р Емил Миланов, който отбеляза, че с настъпване на зимата и появата на снежната покривка и на поледиците зачестяват инцидентите с пешеходци.
Най-честите травми с в областта на подбедрицата, на глезенната става, както и в областта на гривнената става /китката/. „В повечето случаи наши пациенти са пенсионери, излезли до магазина, в по-редки случаи са тръгнали рано сутринта на разходка. Затова призоваваме хората от третата възраст да проявяват повече внимание и търпение и да излизат около обяд, когато времето се е позатоплило.
Втората голяма група потърпевши през зимата са скиорите, при които основните травми са в областта на колянната става, подбедрицата и глезенната става. При тях проблемите често настъпват и заради лошо подбрана екипировка- ски, обувки, автомати и други, посочи д-р Миланов. Много е важно обувките да бъдат добре стегнати, да не са малки или големи.
Заради травми в подбедрицата и глезена в отделението по ортопедия постъпват по-младите хора, които са в активна възраст. Не са редки и фрактурите в областта на тазобедрената става, които изискват оперативно лечение, а когато е необходимо и подмяна на става с изкуствена. За ортопедите обаче този тип счупвания обикновено се случват между 4 стени и засягат по-възрастните хора, те са троен проблем. Д-р Миланов поясни, че на първо място е медицински, защото пациентите имат придружаващи заболявания, които усложняват терапията. Носят на болния и финансови разходи, тъй като имплантите се заплащат от него или от близките му. И тъй като възстановяването продължава около 3-4 месеца, тази травма се превръща и в сериозен социален проблем – пациентът се налага да бъде обгрижван до консолидацията на фрактурата.
Ортопедът предупреди, че при инцидент пациентите трябва да потърсят консултация със специалист възможно най-бързо, за да се излекуват и да не получават усложнения. Хората да бъдат внимателни с „чудодейните“ бабешки рецепти, защото някои от тях създават на болните и на лекарите неприятности.
Той посочи, че през зимния период лекарска помощ заради травми търсят средно по 15-20 души на ден, като при поледици броят им може да стигне и до 30-50. Болницата разполага с подготвени ортопедични екип и с необходимата апаратура, лекарства и консумативи, за да посрещне пострадалите през зимата.

СПОДЕЛИ