Първи фестивал на пешеходеца – тази неделя на Гребната база в Пловдив

Любителите на ходенето пеш могат да се включат в първия по рода се фестивал, организиран в Пловдив, чието име подсказва какво ще се очаква от участниците в него – естествено на Фестивала на пешеходеца ще се ходи пеш. Още в 9 сутринта ентусиастите-пешеходци могат да се регистрират на място, а час по-късно ще бъде даден старт на мероприятието. Ще има два маршрута – по-дългият е 5 км. и всъщност представлява пълна обиколка на гребния канал, а за който това разстояние е прекалено, ще може да измине половината от него – 2,8 километра, през моста.Регистрацията може да бъде направена и онлайн до 16-ти май на сайта на Медицински университет Пловдив. Всъщност именно университетът е един от организаторите, заедно с Общината.
В края на фестивала, около обяд, организаторите са предвидили интересна музикална програма и томбола с награди. Специални такива са осигурени и за най-малкия, и за най-възрастния участник, които до момента са съответно на 3 и на 72 години. На място ще има и пунктове, където присъстващите ще могат да измерят кръвното си налягане или кръвната захар.
Очаква се фестивалът да се превърне в традиционен. Той се организира по покана на Бланкенберге, Кралство Белгия, където вече всяка година през последните 50 има традиция да се провежда Международен фестивал на пешеходеца, в който се включват голям брой любители на ходенето пеш от цял свят.