Поход-поклонение до манастира „Света Петка Мулдавска” в памет на Апостола на свободата

144-тата годишнина от обесването на Васил Левски ще бъде отбелязана с традиционния поход-поклонениедо манастира „Света Петка Мулдавска” край Асеновград днес. Там ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред подвига на бореца за национална свобода.

Инициативите за поклонението пред паметта на Апостола на свободата започнаха още в началото на февруари, когато в Асеновград бе открита фотодокументална изложба „Посветен на Отечеството. 180 г. от рождението на Васил Левски”. С възпоменателен митинг и панихида в петък пред паметника на Васил Левски в Асеновград бе почетено делото на великия българин.

Васил Левски е основна фигура в борбата за освобождение на България от османско владичество.Организира Вътрешната революционна организация и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Той е обесен на 18 февруари – или 6 февруари, 1873 г., по стар стил, когато в сила е бил Юлианския календар.

След като в България  през 1916 г. се въвежда Григорианския календар, смъртта на Левски се отбелязва 12 дни по-късно – на 18 февруари всяка година. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно – на 19 февруари.

Разминаването в датите се дължи на техническа грешка, която все още се разпространява, тъй като не е коригирана в учебниците по история. Присъдата на Васил Левски е изпълнена в околностите на тогавашна София, а мястото на обесването е било в района на площада, където днес се издига негов паметник.