Предепидемична обстановка обяви РЗИ Пловдив

Към момента има регистрирано завишение на пациентите с остри респираторни болести, ето защо от РЗИ Пловдив информираха, че се въвеждат противоепидемични мерки. Това означава, че се преустановяват свижданията и плановите операции в лечебните заведения, както и консултациите за здрави бременни жени и кърмачета, провеждането на профилактични прегледи и имунизации. По правило трябва да се осъществява стриктен филтър в детските заведения, за да не се допускат посещения на болни деца и персонал.
Обстановката обаче все пак е предепидемична, т.е. няма обявена грипна епидемия и съответно няма грипна ваканция за учениците, тъй като заболеваемостта до момента не е толкова висока. Регионалната здравна инспекция ще продължи да събира ежедневно данни за броя на болните от грип и остри респираторни заболявания и ако този брой сред учащите се увеличи драстично, РЗИ следва да направи предложение за преустановяване на учебните занятия.
Лекари от Асеновград също споделят, че броят на болните със симптоми на грип се увеличава и днес пред кабинетите им е имало доста хора, но това е нормално след почивните дни и все още е рано да се говори за пик на грипната вълна.