Седмица на традиционните занаяти в Регионалния етнографски музей-Пловдив

В последната седмица на юни /25-30.06.2018г./, за 11-та поредна година в двора на Регионалния етнографски музей-Пловдив ще се съберат майстори от цялата страна. Те ще демонстрират своя занаят, за да покажат уменията си и да докажат, че традициите са живи у нас.
Ще се съберат творци от различни области на занаятчийството – ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво, везба и др.
Тази седмица ще мине под мотото „Приемственост“, защото най-важно за един майстор е да предаде занаята, а как ще стане това, ако не показваме и не запалваме творческата искра у децата.
Както всяка година гостите и туристите в музея ще присъстват на занаятчийските демонстрации и ще могат да се включат в правенето на собствено изделие. С танците и песните ще се потопят във възрожденския дух на Куюмджиевата къща и двор, а който се хване на хорото, ще попие от незабравимата атмосфера на Етнографския музей. Шумът и творческата суетня ще пренесат гостите на занаятчийската чаршия през ХІХ век, а празнуването на Петровден ще ги зареди с положителни емоции за седмици напред.

Вратите на музея ще са отворени от 9.00 до 18.00 часа.

СПОДЕЛИ