Стотици посрещнаха мощите на Св. Марина в Пловдив

В късния следобед на 16 юли множество вярващи се стекоха пред катедралния храм „Св. Богородица“в Пловдив, за да посрещнат Светата Честна глава на Великомъченица Марина.

Под тържествения звън на камбаните на  катедралния храм „Св. Богородица“ Честната глава на Св. Марина беше донесена от Негово Високопреосвещенство митрополита на гръцкия град Халкида –  Хризостом.

В посрещането на Светите  мощите на Великомъченица Марина  взеха участие свещеници от цялата Пловдивска епархия, гости от Света Гора, от  братските църкви в Румъния, Гърция, Русия и Сирия. Присъстваха и пловдивски общественици и управници, между които областният управител Здравко Димитров. Те участваха в литийното шествие, с което мощите в украсената с цветя ковуклия, носена от бригада Специални сили, бяха пренесени в църквата “Св.Марина”. Литията беше съпроводена с топовни салюти. Начело на шествието беше Представителния духов оркестър на ВВС – Пловдив, следван от   хоругви с образите на различни светци и понесената на ковуклия Честна глава на Св. Марина.

 В митрополитския храм „Св. Марина“ митрополит  Николай, заедно с гръцкия митрополит  Хризостом съслужиха Празничната  вечерня  с петохлебие за храмовия празник на църквата.

Мощите на Св.Марина ще останат за поклонение в храма три дни, на 16, 17 и 18 юли, като  църквата „Св. Марина“ ще бъде отворена денонощно, за да могат повече хора да се поклонят на св. Марина и да изпросят нейната молитвена подкрепа.