За над 50 хил. лв. ремонтират църквата в с. Избеглии

Църква Св. „Троица” в с. Избеглии е построена около 1800-та година. По време на голямото Чирпанско земетресение през 1928 г. храмът е разрушен и няколко години по-късно той е издигнат отново във вида, в който се намира в наши дни. До този момент църквата в селото не е ремонтирана. Съвсем скоро обаче тя ще придобие нов облик.

Пред сградата днес, в центъра на ремонтните дейности намираме кмета на селото Йордан Райчев, който, както самите жители на селото споделят, е сред най-активно работещите по ремонта.

Той разказа как обновяването е започнало още в края на юли, благодарение на първоначално отпуснатите 20 хил.лв., като последствие, след множеството дарения, средствата за ремонт достигат над 50 хиляди.
Покривът е изцяло нов, сградата на църквата, която е около 600 кв.м., е с нова мазилка на силиконова основа и изолация, поставени са и 72 броя нови стъкла и др.

Жителите на селото потвърдиха, че когато е за подобна кауза, всички помагат с желание. А кметът не се притеснява, че самият той се включва в ремонта, дори с усмивка заяви, че го прави с най-голямо удоволствие.
Райчев посочи и че всички дарения и разходи се записват в специална книга и всеки, който желае, може да провери за какво точно са изхарчени събраните средства.
Сега започва и нова кампания – необходими са около 12 хил. лв., за да може и куполът на църквата да се обнови, и да се постави нов кръст. Очаква се това да може да се реализира до Коледните празници.