Защо тонове риба може да загине при ремонта на язовира при с. Патриарх Евтимово

След години работа по развъждането на риба в язовира към с. Патриарх Евтимово, стопанисващият водното съоръжение може да я загуби. Той алармира, че след като договорът му за наем е прекратен, стартира ремонт на язовира – водата се източва и при настоящите горещини вероятно тонове риба ще загине. 

Димитър Христев вече 13 години се занимава с развъждане на риба в т.нар. Пранговски язовир. Това е Язовир № 1, намиращ се в землището на с. Патриарх Евтимово. Работата при язовира и рибата, която трябва да бъде продадена от него след години труд и вложени средства, са основното препитание на Димитър. Той е с висока степен на неработоспособност и сега се надява със средствата, които получи от продажбата на рибата, да направи операция на краката си. Договорът му за наем на водното съоръжение обаче преди известно време е прекратен, тук започна ремонт, по време на който се налага водата в язовира да се намали. „Намалянето на водното ниво ще бъде пагубно за рибата“, сподели Димитър. В същото време високите температури не позволяват и тя да бъде уловена в този момент. Ето защо той предприема действия по уведомяване на различни институции за проблема, разговори с изпълнителите на ремонтните дейности и др. , но до този момент не бе намерено решение.
След срещата ни с изпадналия в безизходица мъж днес стана ясно, че все пак на този етап има надежда. Той е получил обещание от работещите по ремонта, че ще спрат източването на язовира и ще изчакат известно време, за да може рибата да бъде уловена. Целият разказ на Димитър гледайте тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 и 22 ч.