Жители на Бачково излязоха на протест срещу въвеждане на воден режим в селото

Жители на с. Бачково излязоха на протест днес. Хората се обявиха срещу предстоящото въвеждане на режим на водата в селото. Пресичайки периодично пешеходната пътека пред кметството в селото, те затрудниха движението по натоварения път, като по този начин изразиха своята надежда, че ще бъдат чути. В Бачково по време на пандемия втори ден вода няма, споделиха протестиращите. Проблемът за някои е от много време, според други се е задълбочил от скоро, но всички са категорични, че досега не се е стигало до въвеждане на воден режим в селото и за тях това е неоснователно. Хората бяха убедени, че част от водата се отклонява за Асеновград, нещо което от ВиК  отрекоха да се прави към момента. Началникът на ВиК-Асеновград Димитър Кавалджиев посочи, че от месец август не се отклонява вода от Бачково към Асеновград и уточни, че причината за въвеждането на воден режим в селото е ниското ниво на водата във водоизточника.

Протестиращите обаче бяха категорични, че въвеждането на воден режим според тях е неоправдано и няма да оставят нещата така и увериха, че ако се налага протестите ще продължат. Но днес не всички шофьори се оказаха толерантни и съпричастни към тях, поради което се стигна и до конфликти. Оказа се, че един от бързащите водачи е лекар или поне се представи за такъв, имаше и други шофьори, които обясниха, че бързат за лечебно заведение или превозват болен, поради което бяха пропуснати да преминат без проблем.
Потърсихме кметският наместник на селото по време на протеста, но той отсъстваше. Хората обясниха, че вероятната причината е, че той следва да проведе среща с ВиК и да се обсъди проблемът.
Повече по темата гледайте тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 и 22 часа, както и утре в рубриката Тема от деня веднага след новините.