Рязко покачване на случаите с COVID-19 в пловдивски училища

Към 30.09.2020 г. на територията на Пловдивска област има 29-новодиагностицирани случаи на COVID-19. Случаите на COVID-19 на територията на Пловдивска област, регистрирани в Националната информационна система са общо 1716.
Сред новодиагностицираните има лекар от Пловдив, който е на домашно лечение.
Под карантина са 387 лица. На домашно лечение-284 лица.
„Четирима от новите диагностицирани са приети в болница, като единият е в тежко състояние. Общо 56 са хоспитализираните с потвърдена диагноза, от тях 6-ма болни са на интензивно лечение Свободните легла в отделенията за коронавирус са 140, а за интензивно лечене 29″, уточни областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.
За последните 24 часа има двама починали мъже COVID-19-единият на 71г. от община Съединение, а другият на 78 г. от Пловдив. И двамата са били с придружаващи заболявания-диабет и сърдечно заболяване.
По данни на РЗИ на 29.9.2020 г. са диагностицирани преподаватели от следните учебни заведения- горен курс:
-ПГАСГ Пловдив, ПГ по туризъм, Пловдив, ПГ по битова техника, Пловдив, СУ „Паисий Хилендарски“ ,Пловдив и СУ „Хр. Смирненски“ – Хисар.
Всички са в добро общо състояние, на домашно лечение за срок от 14 дни.
Само в СУ „ Паисий Хилендарски“ Пловдив ще бъде наложена карантина на 26 контактни на преподавателката ученици и ще преминат на дистанционно обучение.
В останалите учебни заведения не се налага промяна в провеждането на учебния процес, преподавателите в училището постоянно и правилно ползват лични предпазни средства и спазват мерките по отношение на дезинфекция и дистанция.
Връчени са Предписания на директорите на учебните заведения за спазване на препоръките на МЗ.
Във вчерашния ден е диагностицирано и 4 годишно дете от 2-ра А група на ДГ „Перуника „ в гр. Пловдив. Детето е на домашно лечение за срок от 14 дни. Наложена е 14 дневна карантина на 13 контактни деца от същата група и пет лица педагогически персонал.