РЗИ Пловдив: Превързочна сестра от Неврохирургиите в Пловдив е с коронавирус, другият заразен е мъж на 35 години в средно тежко състояние

Мъж на 35 години е един от двамата новооткрити пациенти с коронавирус в Пловдив. „Бил е достатъчно съвестен и се е изолирал още при първите симптоми. След като е почувствал задух е приведен в Инфекциозна болница. Резултатът от изследванията е потвърдил съмненията. В момента той е в средно тежко състояние“, съобщи д-р Ваня Манчева, директор на РЗИ – Пловдив. В лечението му е включен препаратът Хлорохин, каза още директорът на РЗИ.

Другият пациент е превързочна сестра, работила е в неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“. „В момента там има наш екип, който извършва всички действия – спира клиниката с предписания за основно почистване и дезинфекция, предписания за карантина на колегите, проверяват се и пациентите, които са около 20“, уточни д-р Манчева.

Жената е на 59 г. и в качеството си на сестра е била в контакт с почти всички пациенти и много от лекарите в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Георги“. Затова се изследват настанените там 20 пациенти и колегите й. Тя е с придружаващо заболяване. Почувствала се е зле в неделя и сама е останала в къщи. Състоянието й може да се определи като леко към средно тежко състояние е. С температура е и с леки грипоподобни симптоми.

С тези двама пациенти болните от коронавирус в Пловдив стават общо седем. Отделно от тях са и двама пациенти, настанени в болницата в Карлово.

В Пловдив се чакат нови 6 проби на съмнителни пациенти, които трябва да станат до обяд