С иконографски събор Бачковският манастир отбелязва 150 години Българска екзархия

Днес в Бачковската света обител се състоя официалното откриване на иконографски събор, който включва изложба на икони и дърворезби на майстори от цялата страна. Изложбата бе открита от игумена на манастира епископ Сионий. Председателят на Българското иконографското дружество Йордан Иванов съобщи, че този събор се отбелязва за първи път в Бачковския манастир, преди това домакин на изложбата е бил Троянският манастир. Повод за събитието е 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.

Програмата включва още лекции на тема „Аварийни дейности и неочаквани находки в манастирската църква „Св.Архангели”; „Богословие на иконата” и „Естетика на иконата”, които ще се проведат от реставраторът Владимир Цветков, представител на Св.Синод на БПЦ и богослова Димитър Аврамов.

На 6 август от 07:00ч. ще се извърши тържествено богослужение в съборния манастирски храм и лития с икони на Българско иконографско сдружение. А закриването на иконографския събор е на 7 август от 11:00ч.

Организаторите съобщават, че изложба ще бъде на разположение за посетители до 15 август, когато се отбелязва Голяма Богородица.