Снощи  в двора на Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград, под открито небе, се откри 4-то издание на кинофестивала „Менар Филм фест”. Той представя едни от най-стойностните, награждавани и харесвани филми от Близкия Изток, Северна Африка и Централна Азия.

Близо 150 любители на качественото и не масово кино се събраха снощи на откриването на феста и на първата прожекция в двора на библиотеката. А филмът, с който той стартира бе ливанската комедия „Планирано раждане”.

За пръв път този фестивал се провежда под открито небе, което е един вид импровизирано лятно кино, каза Ангел Маринов, един от организаторите на феста. Другият прецедент е безплатният вход.

Този фестивал представя филми, които са далеч от холивудското кино, но много близки до проблематика и тематика до нас. Въпреки, че са от държави, които обхващат доста голям регион от земното кълбо, но проблемите са едни и същи и в Мароко, и в Ливан, и в Иран, и в Палестина, и в България. Това са едни общочовешки проблеми и човешки филми.”

В това издание филмите са 12 – 6 комедии и 6 драми, обясни Ангел Маринов. Миналата година феста се откри с египетския филм „Аварийно раждане“, тази година пръв е ливанският „Планирано раждане“.

Тази вечер любителите на стойностното кино могат да гледат от 21:00 ч. втория филм в програмата – казахстанската драма „Затвор за душата“.

А организаторите казват: „Тъй като днес беше регистриран първият случай на COVID-19 в Асеновград, трябва да бъдем още по-внимателни. Дворът на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ е достатъчно голям, спокойно може да се избегне струпване, освен на малки семейни групички.
Ще осигурим и дезинфектант, който можете да ползвате на влизане и на излизане. За да се забавляваме, без да се разболяваме!“