Съвети към бременните по време на пандемията от Министерството на здравеопазването

Грипната епидемия не оказва особено влияние върху бременните, считат специалистите в тази област. Досега не са известни особени странични ефекти при бременните, въпреки че се случват спонтанни аборти и преждевременни раждания по-често отколкото обикновено. Смята се, че вирусът Ковид-19 не преминава през плацентарната бариера и няма данни деца да се раждат заразени. Според гинеколозите се препоръчва след раждането детето да се отдели от родилката, ако тя е с положителен резултат за Ковид-19.

По-малка е вредата, ако детето не се кърми, отколкото ако се разболее след раждането. Добре би било в тази обстановка на пандемия да се ограничи временно забременяването. Има строго определено време – 11-13 гестационна седмица, когато бременната трябва да направи ранен скрининг. За укрепване на здравословното си състояние бременните е добре да извършват физическа активност вкъщи и да отварят прозорците. Не трябва да прекаляват с храната – трябва да ядат често и по малко, без тестени изделия.

Какво трябва да знаят бременните във връзка с разпространението на COVID-19 в България:

  • Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог. Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.
  • В случай, че бременната има оплакване или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, трябва да потърсят по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържат със специализирано АГ звено.
  • При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.
  • При симптоми на COVID-19, без акушерски усложнения, бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар като всички останали граждани.
  • Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения,  трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар.
  • Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.
  • Начинът на раждане при бременна жена с доказан COVID-19, се определя от акушер-гинеколога в зависимост от акушерските индикации, като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.
  • Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.
  • На бременните и родилките се препоръчва да спазват с още по-голяма строгост мерките за социална дистанция и висока лична хигиена, тъй като те са по-податливи към инфекции.

Препоръките са предоставени от членовете на Експертния съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология“.