Шест български вина и гурме продукти са отличени с награди от конкурса в дефиле „Вино и гурме 2020“

Шест комбинации на вина и гурме продукти са отличени с награди от конкурса на дефиле „Вино и гурме 2020“. Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и
грахово пюре в съчетание с Троа Визаж Блан де Ноар 2019 бе обявено за „най-удачното съчетание“, представено в конкурса тази година. Виното е предложено от семейната изба Хараламбиеви, чиито лозови масиви са позиционирани в Плевенското село Петърница, а ястието е създадено от шеф Тихомир от ресторант „Малкия Париж“.

Фамилията на Димитър и Цветелина за първи път участва в дефилето и представи
своите нови вина пред посетителите на „Вино и гурме“. Втората награда бе присъдена
за ястието рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция
на гъби манатарки на шеф Явор, предложено със Сира 2017 от винарска изба „Белица“
в „Ню Амстердам“. Третата награда в конкурса бе присъдена на био малиново вино
„Кубера“, отглеждано на 450 метра надморска височина в Розовата долина в
комбинация с десерта крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново
вино, чили конци, малинов сос и малини, предложено от ресторант „Атлас“.
Със специални награди за креативност бяха отличени: „Шато Копса“ с млечните
продукти „Рожен“, Трастена“ с алкохолен сладолед от малиново вино, „Заара Естейт“ с
гурме-специалитетите на шеф Тихомир и фамилна изба „Братанов“ с кулинарните
изобретения на шеф Явор.

Петчленно жури оценяваше участниците в дефилето с председател проф. дтн
инж. Йорданка Алексиева, която е ръководител в катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ.
В състава му бяха заместник-ректорът доц. Христо Спасов, който е дългогодишен
дегустатор и член на международни жури в престижни винени конкурси, както и доц.
д-р Илиана Милкова-Томова от катедра „Хранене и туризъм“. В комисията бе и
президентът на „Еуросвилупо“ Джузеппе Аккардо, който повече от 15 години
организира изложението „Вкусове от Италия“ в рамките на „Винария“ и представя
напитки, храни и биопродукти от Апенините у нас, както и журналистът и ПР
Екатерина Кючукова. Дегустационният конкурс се организира от Съвета по туризъм и
Община Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по
хранителни технологии, както и в сътрудничество с фондация „Пловдив 2019“,
кетъринг фирми и компании от хранително-вкусовата индустрия и провежда за шести
път.

„Голяма част от технолозите и мениджърите на винарски изби са
възпитаници на Университета по хранителни технологии. Добра тенденция е,
че собствениците на винарски изби търсят възможност да подобрят и разширят
производството си, както и да повишат квалификацията си във винения сектор, а УХТ
актуализира своите магистърски програми“, заяви зам.-ректорът доц. д-р инж. Христо
Спасов.

„Радостно е, че в хотел-ресторантския сектор и туризма нашите
възпитаници се реализират добре, както у нас, така и в чужбина. Те
познават новите тенденции в кулинарния и винен туризъм и могат умело
да съчетават гурме ястия и напитки“, коментира проф. д-р инж. Йорданка
Алексиева. Според нея дефиле „Вино и гурме“ и интересът на посетителите
към него въпреки ситуацията е доказателство за качеството на вината и
храните, които се предлагат в заведенията в Пловдив.

„Мисля, че представените в конкурса съчетания на вина и храни
могат с успех да се явят и на международни изложения“, заяви Джузеппе
Аккардо, който има дългогодишен опит в подбора на напитки и храни.
„Ситуацията с коронавируса попречи да презентираме част от своите нови
продукти и сега, на дефиле „Вино и гурме“ се радваме да се срещнем с клиентите и да
получим отзиви за качеството на нашите напитки“, коментираха част от участниците.
Те споделиха удовлетворението си от мерките за безопасност, взети от организаторите,
както и за работата на доброволците
Седем къщи в Стария град и днес ще посрещат любителите на виното
и гурме кухнята до 19 часа.