Софийска фирма ще строи пътя Пловдив – Асеновград

Софийската фирма “Иса 2000”, собственост на Юлиян Инджов, ще строи пътя Пловдив – Асеновград, реши Върховният административен съд.

Решението на магистратите дойде след обжалване на другата фирма, която искаше изпълнението на проекта – „Агромакс”. Преди обжалването във ВАС, от КЗК също решиха в полза на фирмата на Инджов.
Софийската фирма е дала по-добра оферта и за ремонта ще вземе 19 212 512 лв. без ДДС, което е с близо милион по-малко от прогнозираната стойност. Средствата са от ОП „Региони в растеж”.
В момента първата копка се бави единствено заради обжалване за строителния надзор на обекта, като КЗК ще се произнесе в началото на следващия месец.
Така реконструкцията на пътя със сигурност ще започне най-късно през есента. Тя включва пълна промяна на пътя, на който за последните 5 години станаха над 400 катастрофи, със стотици ранени и десетки убити.
10-километровата отсечка ще се удвои от изхода на Пловдив до табелата на Асеновград. Освен чисто нов път, ремонтът предвижда изграждане на две кръгови кръстовища на разклоните за Крумово и Куклен. Проектът включва и подлез с височина 4,7 м до Долни Воден, през който да минава по-едрогабаритна техника. На разклона за Горни Воден пък трябва да се изгради двуетажно съоръжение.

В момента натоварването е изключително голямо, като по пътя минават над 23 000 коли за денонощие. Трасето се ползва от пътуващите към областите Кърджали, Смолян и Хасково. Свързва Пловдив с Асеновград, но прави и основните връзки с летището, с Бачковския манастир и с курорта Пампорово. От него се пътува и към предприятията в промишлената зона около Куклен.

СПОДЕЛИ