Специалисти: Третирането на иконите с хлор и спирт заради Covid – 19 може да ги увреди невъзвратимо

Специалисти по реставрация и консервация от Националната галерия алармират и препоръчват допълнителни мерки за деэинфекцията на църковните храмове.

Сред обявените мерки на Св.Синод за предпазване от коронавирус е дезинфекцирането на църковните храмове, което включва почистването на подовете на храмовете със съответните препарати, забърсване на иконите,на местата за сядане и др.

Според специалистите иконите и металните обкови, дърворезбованите елементи и детайли, църковната утвар имат различна материална специфика. Това изисква повишено внимание при използването на дезинфектанти.

Затова специалистите по консервация и реставрация са изпратили констатации и препоръки до Св. Синод на БПЦ. Според тях препарати, съдържащи хлор, препарати на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите при иконите, а в дългосрочен план- до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията.

Обкови, позлатени повърхности и др. също не е препоръчително да се третират с такъв тип препарати. При почистването на църковната утвар с дезинфекционни препарати в дългосрочен план може да доведе до образуването на корозионни продукти и до деструкция на метала.

Избягването на директен контакт с повърхностите на иконите може да се избегне чрез поставяне на стъкло върху тях или друг подобен материал, който лесно се дезинфекцира.