Спорт на открито – може, но при спазване на противоепидемичните мерки

Министърът на спорта Красен Кралев издаде заповед, с която се допуска упражняването на индивидуални спортни занимания на открито при спазването на всички противоепидемични мерки. Те могат да се провеждат и на открити спортни обекти като стадиони, тенис кортове и др. Задължително е обаче спазването на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Разпоредбата влезе в сила още на 4-ти май. От Министерството на спорта разрешиха индивидуалните тренировки на стадионите, но при спазване на всички противоепидемични мерки. А от Българския футболен съюз изразиха надежда отборите да започнат тренировки още преди края на извънредното положение на 13 март. Очакванията са близо месец след като бъдат възстановени тренировките да започнат и мачовете. С оглед на ситуацията около Ковид-19 футболните дербита ще се играят пред празни трибуни. В Асеновград Футболен клуб Асеновец продължават с подобренията на базата и всички – спортисти, треньори и фенове на футбола очакват скоро да започне тренировъчния процес.

Екипът на Българска федерация по тенис вече представи пред клубовете изготвените правила за провеждане на тренировки на открито в условията на коронавирус епидемия. От федерацията предлагат и всеки тенис клуб да назначи „Отговорник за прилагане на хигиенни и противоепидемични мерки. В клубовете, които разполагат с административен директор – той ще изпълнява тази роля, а в по-малките клубове – това ще е главният треньор на клуба.

С новите разпоредби ще се допускат и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни. На входовете им трябва да има задължителен филтър,а на всички посетители ще  се измерва телесната температура. Чакащите да влязат трябва да спазват 2,5 метра дистанция.  Заповедта на министър Кралев е издадена съгласно такава на министъра на здравеопазването и беше  съобщена на всички лицензирани спортни организации и техните членове.