Честит празник, учители! – на 5-ти октомври над 100 държави отбелязват Международния ден на учителя

Макар и да звучи като клише, действително да бъдеш учител не е просто професия, то е призвание и отговорност. Все пак, както се казва, има само една професия, която помага за създаването на всички останали. Ето защо няма как един преподавател да влезе в класната стая и просто, казано по нашенски – “да отбие номера” и да изчака работният ден да приключи. Или поне не би трябвало това да се случва – срещу него стоят личности, които до голяма степен от начина на преподаване зависи дали ще се заинтригуват от получаването на нови знания, дали дадена дисциплина ще запали интереса им и дали по този начин тези личности няма да изберат своята бъдеща професия, да изберат в какво направление ще се развиват и как въобще ще протече живота им. Всъщност едва ли можем да изброим всичко, заради което учителската професия е толкова значима в живота на всеки човек. Затова само ще честитим празника на всички учители и ще им пожелаем самите те да приемат своята професия като призвание, да я упражняват с отговорност и разбира се повече вяра и търпение към новото поколение.

Иначе от 1994 г., по инициатива на ЮНЕСКО, на 5-ти октомври се отбелязва Международният ден на учителя и към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държав -. В България тя е приета през 2006 г.

Ето и поздравлението на Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по повод Международния ден на учителя:

“Скъпи учители,

Приемете поздравленията ми по случай Международния ден на учителя – 5 октомври!

Благодаря за търпението, добротата и всеотдайността, с която изпълнявате тази благородна професия. Защото от вас зависи не само дали децата ще са грамотни, образовани и успешни, но и дали ще са добри хора и достойни граждани.

Няма друга професия, от която толкова много да зависи духовното и социално-икономическото развитие на страната. Вие се грижите за нашето бъдеще и само чрез Вас и Вашите усилия е възможно да гарантираме високо качество на образованието, което нашите деца заслужават. Затова е важно да продължим с политическия и бюджетен избор за високи учителски заплати и за издигане авторитета на учителя. Важно е и да оправдаваме този избор с добри образователни резултати.

Вие имате таланта, силата и отговорността да изпълните своя дълг. И освен да давате знания, трябва да мотивирате децата да учат, да провокирате въображението им и да ги вдъхновите самите те да бъдат утрешните учители.

Пожелавам Ви здраве, сили, упоритост и вдъхновение!

Честит празник!

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
Министър на образованието и науката”