Честит професионален празник, готвачи!

Професионалния празник на готвачите отбелязваме днес – 10-ти август. Църквата почита Свети Лаврентий, обявен за патрон и закрилник на готвачите.
Често приемаме готвенето като нещо много лесно и не оценяваме труда на хората, които приготвят храна за нас в ресторантите. Затова обаче понякога са виновни и собствениците на заведенията, които също подценяват силата и важността на кулинарията в своя обект и залагат повече на интериора, на масите и столовете и т.н., отколкото на наемането на добри готвачи в кухнята. А истинските готвачи не приготвят просто храна по рецепти – те влагат в своите ястия мисъл, желание и въображение, за да постигнат идеалното съчетание на различните продукти.

Ето някои мисли на едни от най-известните готвачи на нашето време:

Антъни Бурдейн

Какво по-хубаво нещо можете да направите за някого, отколкото да му направите закуска?
Всеки, който е готвач, който обича храна, в крайна сметка знае, че всичко, което има значение, е: „Добре ли е? Това доставя ли удоволствие?“
Ако имате добър опит в ресторант, кажете на 2 души. Ако имате лош опит, кажете на 10 души.

Джейми Оливър

Най-добрата храна, която съм ял през живота си, идва от най-бедните общности.
Ако Обама искаше да направи радикални промени в здравето на Америка в дългосрочен план, единственото, което трябва да направи, е да увеличи цената на захарта и солта.
Всяко дете трябва да бъде научено да готви в училище, а не само да говори за хранене през целия ден. Добрата храна може да се направи за 15 минути. Това може да е първото поколение, в което децата учат родителите.

Чарли Тротър

Моята фантазия е да има ресторант, в който няма писани менюта, но където просто питаш хората, за какво си настроен? Риба? Месо? Бяло вино?
Изкуството да готвим е сред най-съкровените неща, които можем да направим за другите.
Имам цел, толкова възвишена, че е почти неудобно да говоря. И това трябва да е най-добрият ресторант в света.

 

Пожелаваме на всички професионални готвачи, а и на тези, които просто се забавляват в кухнята, обичат готвенето и влагат в него сърцето си, да бъдат креативни, позитивни и ценени.