Днес на места у нас се очаква сняг, 3000 снегопочистващи машини ще поддържат републиканските пътища тази зима

Днес се очаква понижение на температурите в цялата страна, като в Предбалкана и високите полетасе очакват превалявания от слаб сняг. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни, да тръгват на път с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Уточнява се, че блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори, както и работата на снегопочистващата техника.

Метеорологичните прогнози се следят от Областните пътни управления и ще се предприемат обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за заледяване и хлъзгавост по усойните места.

Около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и др. ще участват в поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък и калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките за зимен сезон 2020/2021 продължават.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.