Днес почитаме Светите Йоаким и Анна- родителите на Св.Богородица

За православните християни 9 септември, вторият ден след празника Рождество на света Богородица, бележи деня на нейните родители – праведните Йоаким и Анна, наричани от Църквата „богоотци”.

Йоаким и Анна дълго време нямали деца.Мечтаейки силно за рожба, те отправяли горещи молби към Бог. Вече били в напреднала възраст, когато един ден, докато Йоаким работел на нивата, му се явил Ангел, за да му възвести раждането на дете. Същото видение имала и Анна. Ангелът им предсказва раждането на дъщеря, която ще бъде наречена Мария (евр. „обичана от Бога“). Така Анна става майка на заченатата без никакъв грях Блажена Дева. Двамата съпрузи са образец на благочестиви и любящи родители.

На името на богоотците в Пловдивска епархия е наречен храм-параклис, който се намира в Горноводенската обител”Св.св.Кирик и Юлита”. Там се съхранява икона на светите праведни богоотци Йоаким и Анна, с вградени частици от светите им мощи, донесена от Негово Високопреосвещенство митрополита на Тамасу Исайя от Кипърската православна църква.