Какво не трябва да забравяме на Новогодишната трапеза

Какво да сложим на Новогодишната трапеза – този въпрос често ни затруднява, тъй като и практиката показва, че на подобни празници храната е в изобилие и често пъти се чудим какво да правим с останалите след празненството ястия. Поне можем да се опитаме да открием символика в тях.

Счита се, че на трапезата, на която ще посрещнем Новата година, задължително трябва да има гозби в зелен и в червен цвят. Зеленото символизира парите, а червеното -човешкото сърце, поради което се свързва с живот и плодородие.

Препоръчително е и да сложим нещо в кръгла форма – торти, сладкиши и др. А какво е по-важно сред кръглите ястия от родната баница. Няма как да пропуснем тази вкусотия, без която не може да се разминем в Новогодишната нощ, особено след като в нея са скрити късмети.

Едва ли някой ще се изненада, че препоръчваме приготвянето на ястия от свинско. И без това те се срещат често на подобни поводи у нас, но е добре да знаем, че свинското месо символизира богатството и просперитета.

Бобовите храни също не са за пренебрегване – част от тях приличат на монети, а освен това те набъбват при готвене и също напомнят за изобилие.

Най-важното обаче е, че край трапезата трябва да се съберем с близки, приятели и въобще с хора, които обичаме и искаме да бъдат близо до нас и през новата година!