Министерството на културата обяви конкурс за творчески проекти в областта на литературата

Конкурсна сесия за предоставяне на финансова подкрепа на творчески проекти в областта на литературата обяви Министерство на културата. Право да кандидатстват имат всички, осъществяващи дейност в областта на литературата – белетристи, поети, публицисти, литературни критици и историци, драматурзи. Важно изискване е те да имат издадени в хартиен формат една и повече книги или поставена на сцена минимум една авторска пиеса.

Общата сума за финансиране на проектите към Министерството на културата сега е 300 000 лева, като за един проект могат да бъдат отпуснати до 6000 лева. Срокът за изпълнение е 1 година, а кандидатстването е до 10 февруари.

Автор от Асеновград, който отговаря на условията, свързани с писането и издаването на книги, е Марияна Дафчева, която вече има 7 такива зад гърба си. Дафчева посочи, че част от тях са реализирани след кандидатстване по различни проекти – една от книгите й, която бе издадена преди две години, стана факт именно чрез спечелването на първо място в конкурс на родно издателство, а други две нейни книги са финансирани от Общината чрез отпуснати средства по решения на Общинския съвет.