МВР : Основни правила на действие при зимни условия

През следващите дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления. В тази връзка МВР дава няколко основни правила които трябва да спазваме при възникването на обилен снеговалеж , снегонавявания и силен вятър

В съобщение на ведомството се отбелязва, че ако не е крайно наложително, хората да отлагат пътуването. Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги, предупреждават експертите.
Сред съветите са да се избират първокласните пътища, защото те се почистват с предимство.
“Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета”, предупреждават от МВР.
Хората трябва да са облечени с топли дрехи и подходящи обувки, да носят със себе си достатъчно вода и храна.
“Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112”, посочват от МВР.
В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви, посочват от МВР.
Експертите съветват да се окаже помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират.
Не трябва да се разтрива със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.
От МВР предупреждават, че не трябва да се спира за почивка на открито. Ако обстановката се усложнява, трябва да се преустанови пътуването, като се спре в най-близкото населено място.
“Когато трябва да вървите пеша, се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки”, допълват още от МВР.
При силен вятър и смерч, ако хората са си в домовете, трябва да изключат тока, водата и газта, да се затворят плътно вратите и прозорците.
Не трябва да се остава на открито, веднага трябва да се потърси място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи.
“Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!
Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността”, съветват още експертите.

СПОДЕЛИ