На 1 октомври отбелязваме празника „Покров на Пресвета Богородица“

Празникът „Покров на Пресвета Богородица“ възниква през X в. във Византия. В Константинопол, в църквата във Влахерна, по време на нощно бдение няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие. След явяването на Пресвета Богородица опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

 В Българската църква празникът се чества от  19 век. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица.Сред тях са параклисите над с.Червен и в Кукленския манастир.

Този ден е едно от реалните доказателства, че след своето успение – физическа смърт, Божията майка продължава да се застъпва и да се моли за хората, а също така да ни помага винаги, когато това е възможно.