От 11 ноември акция „Зима” навлиза във втория си етап

Акция “Зима” ще протече на три етапа.При първия етап- от 1 до 10 ноември, имаше засилени проверки за велосипедисти и каруци. От 11 до 20 ноември кампанията е насочена към пешеходците, като пътните полицаи ще проверяват не само дали те спазват правилата за движение, а също така дали водачите са толерантни и се съобразяват с предимството им на обозначените места. Периодът съвпада и с обявения от ОНН Ден без жертви на пътя. .В третия етап от акцията – от 21 до 30 ноември, катаджиите ще проверяват дали автомобилите са готови за зимата.
По време на проверките по пътищата униформените ще следят за изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. При нарушения ще бъдат налагани санкции.
От Пътна полиция припомнят , че през зимния сезон вече е задължително да се кара с гуми, чийто рисунък на грайфера е равен или по-голям от 4 мм.
До 11 ноември всички български шофьори могат и напълно безплатно да проверят състоянието, светлините и гумите на колите си преди началото на зимния сезон в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти. Освен профилактични прегледи, водачите получават консултации за чистачки, зимни течности и др. съвети за справяне при зимни условия. Плаща се само , ако се налага подмяна на части.