От днес православните християни навлизат в 40-дневен период на пост

От днес православните християни навлизат в 40-дневен период на пост, посветен на Рождество Христово. Постът се нарича Рождественски, Коледен и още Малка четиридесетница и ще приключи на 24 декември, Бъдни вечер. Рождественският пост е установен сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.
По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия, Великденски пост.
По време на Коледния пост не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.
През повечето време на поста- 21 дни е разрешено консумирането на риба и безгръбначни ( охлюви, калмари, скариди) и всякакви други морски дарове. с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
Най- строг е този пост от 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември, когато се консумира само растителна храна, като олио и вино може да употребява в дните без сряда и петък.
Необходимо е да се знае, че според църковния Устав от пост са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора.
Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.
От началото на Коледния пост до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/ са забранени венчавките. А от Игнажден до Ивановден не се правят помени за починал.
Не трябва да забравяме, че истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.

СПОДЕЛИ