Почитаме повелителя на снеговете и ледовете, от днес зимата си отива

Днес е Атанасовден – освен чеПравославната църква почита паметта на Свети Атанасий Велики, денят е свързан с редица поверия и народни обичаи. Макар че трудно може да се каже, че до момента е имало големи студове, според поверията на Атанасовден зимата вече “съблича” кожуха си.В народните вярвания Св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете и се смята, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Празникът е известен като „Среди зима” – облечен с копринена риза, Св. Атанас отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо! Идвай, лято!“.

Атанасовден се приема и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). Пекат се питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка.

Иначе на 18-ти януари се празнува и международният ден на снежния човек – идеята за това дава германският колекционер Корнелиус Граетц. Според информацията датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата — тялото на белия Снежко.