Повишават цените на клиничните пътеки

Повишават цените на клиничните пътеки през следващата година, а минималната заплата става 510 лева. Това предвижда бюджетът на касата, приет на първо четене по време на съвместното заседание на бюджетната, социалната и здравната комисия в парламента.Цените на клиничните пътеки през следващата година ще бъдат повишени. Средствата, заложени в бюджета на Здравната каса, са с 406 милиона лева повече, но те ще се изразходват само за съществуващи досега дейности.
Заложените разходи за здраве са в размер на 4.7 млрд. лв., което представлява 4,5% от БВП. Приоритети ще са електронно здравеопазване, майчино и детско здравеопазване, профилактиката и ранната диагностика на заболяванията и качествена медицинска и дентална помощ.
Депутатите от трите комисии са приели и бюджета за 2018 година, както и парите за държавното обществено осигуряване. През 2018 година Цигарите ще поскъпнат заради по-високия акциз. Минималната работна заплата скача от 460 на 510 лв. Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица в размер на 510 лв. В социалната сфера пенсиите ще се индиксират с 3,8 процента в средата на годината.