В неделя започва Богородичният пост

Богородичните пости траят две седмици от 1 до 14 август. Това е един от четирите многодневни периоди на въздържани и молитва през годината. Църквата се подготвя за празнуването на Преображение Господне на 6 явгуст и Успение на Пресвета Богородица на 15 август.
В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.
Този период е свързан изключително с почитта, любовта и надеждата на православните към Пресветата Майка. Богородичният пост има строг характер, подобно на Великия пост. Само на празника Преображение Господне – 6 август, се разрешава приемането на риба.
На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.
Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.
По време на Богородичния пост Пловдивският митрополит Николай ще отслужи на 4.08. от 18.00 часа в асеновградския храм „ Успение Богородично” Вечерня с Молебен канон към Пресвета Богородица пред чудотворната икона Св. Богородица „Златна ябълка”.

Автор: Ирина Иванова