Велика събота е! Днес боядисваме великденските яйца

Велика събота е част от страстната седмица. Тя е денят след Разпети петък и този преди да отбележим Възкресение Христово или Великден. Според обичая именно в събота преди Великден трябва да бъдат боядисани яйцата за празника. Това може да бъде направено и по-рано – на Велики четвъртък, но по-голяма част от хората избират да изпъстрят великденските яйца точно ден преди големия християнски празник. Първото яйце задължително се боядисва в червено и се слага пред иконата в къщата, като заменя това от миналата година, което от своя страна пък трябва да се изхвърли в реката.

Народът нарича Велика събота и „душна“, тъй като се приема, че тогава се посещават гробовете на починалите. Това се обуславя от факта, че денят се счита за този, в който е извършено погребението на Христос. На днешния ден се раздава както от боядисаните яйца, така и жито и хляб.

Днес се месят и козунаците ( за тези, които са решили да се захванат с тази работа, вместо да закупят сладкото изкушение от магазините).

Тази вечер се отива в храма, вярващите палят свещи и се поздравят с „Христос воскресе!“, получавайки отговор – „Воистина воскресе!“.