Защо 1 май е обявен за Ден на труда

Денят на труда, който отбелязваме на 1 май, е един от  официалните празници в България. В мионалото той се е чествал с грандиозни тържества, манифестации и т.н. Част от хората обаче, особено по-младото поколение, не са съвсем наясно защо тази дата е избрана да се чества като Ден на труда. Всъщност всичко около нея започва преди повече от 130 години, когато на 1 май 1886 г. в САЩ се провежда мащабна национална стачка. В нея взимат участие повече от 300 хиляди работници, искащи да бъде въведен 8-часов работен ден. Няколко години по-късно в Париж, а след това и в Амстердам, се призовава чрез демонстрации да се подкрепят американските протести.

У нас като Ден на труда 1 май се чества за първи път през 1890 г., но денят е обявен за официален празник едва през 1939 г. Очевидно той се свързва с работническите движения и исканията на работническата класа. Заради идеологията и въвеждането на мащабните чествания на празника от комунистическата власт, в наши дни той се свързва най-вече с нея или въобще с левите нагласи. От 1945 г. в България действително Денят на труда се отбелязва изключително празнично, заедно със задължението всички държавни служители да се включват в него дейно. По-възрастните хора споделят, че им липсват самите манифестации, свързани с маршируващите  по площадите хора, учениците, облечени като съвременни мажоретни състави, знамената и балоните по улиците и т.н.

И все пак Денят на труда не бива да се свързва само със социализма, тъй като празникът продължава да е официален и в наши дни, макар и без характерните за миналото масови прояви. Но трябва да отбележим и че действително към момента най-тържествено денят се отбелязва от Българската социалистическа партия.