Тенденция към намаляване на ПТП-тата в областта по време на въведената карантина

Причина за тази тенденция са намаления трафик в следствие на засиления полицейски контрол от служителите на ОДМВР Пловдив и по-добрата дисциплина на участниците в движението. Намалели са и пътните произшествия с травматизъм, както в Пловдив, така и на територията на областта. За посочения период са намалели катастрофите както по главните пътища I и II- клас,така и по третокласната пътна мрежа. През периода от 13 март до 2 април са настъпили 23 ПТП с 29 ранени и нито един загинал водач. За сравнение през същия период на 2019г са регистрирани 46 ПТП с 63 и 5 загинали.
Не се забелязва промяна във вида на възникване на ПТП- най- честите причина за това остават нарушенията на водачите – несъобразена скорост, отнемане на предимство , неспазване на дистанция и неправилно движение на заден ход.
По време на въведените противоепидемични мерки, довели до намаляване на броя на водачи на МПС по пътищата, по вида на катастрофите с травматизъм, тенденцията се запазва: сблъсък между МПС, преобръщане извън пътя, неспазване на дистанция и сблъсък в крайпътен обект са основни причини за пътни инциденти.
Най- голям брой ПТП са настъпили след излизане на автомобила от пътното платно или преобръщане- 4 . Почти толкова са и ПТП със самокатастрофирали- след блъскане в крайпътен обект, ограда, стълб или друго съоръжение. През посочения период са пострадали двама пешеходци и 1 велосипедист. Две от катастрофите са причинени от неспазване на дистанция на пътя, вследствие на което са ранени 3 души.
Спрямо цитирания период на 2019 г намалението е наполовина. През 2020г отчитат близо 50% намаление на катастрофите и нито един загинал , следствие на катастрофа, което е с 5 човека по- малко в сравнение с година по- рано.
Въпреки тенденцията за намаляване на пътния травматизъм, ОД МВР- Пловдив продължава с активните мерки за осъществяване на контрол на пътното движение. Продължават и проверките за употреба на алкохол и наркотични вещества, както и мероприятия за охрана на обществения ред и сигурността.