Теодор Пеев е новия секретар на Бачковския манастир

Теодор Пеев е добре познат на асеновградчани  като бивш началник на отдел „Култура”и с участията си в предаванията на ТВ САТ КОМ „През дверите на православието” и „Арт-нюанси”.Популярен е както на местно,така и на национално ниво с краеведеческите си изследвания,въз основа на които е автор на няколко книги за Асеновград и региона.

Теодор е роден през 1955 година в Асеновград и е потомът на бележития родоповед Стою Шишков.Другият му корен е от революционното Панагюрище,като дедите му са участвали в Априлското въстание.От ранна възраст се увлича от изкуствата-свири на пиано в местното читалище и изучава тайните на изобразителното изкуство при Георги Ковачев и Иван Любенов.

 Завършва гимназиално образование в Асеновград.

След военната си служба работи като реставратор в Бачковския манастир. Учи и завършва Духовната академия в София. Работил е като художник в КЦМ „Димитър Благоев”.

Има участия в няколко общи и самостоятелни изложби в Пловдив. Дълги години сътрудничи на различни вестници и списания ,събира и публикува материали  за историята на Асеновградския край. Автор е на сценарии и консултант на документални филми за града и района. През 2006 г. издава първата книга от поредицата, посветена на историята на Асеновград. Има публикации в научни сборници и годишници на Регионалния етнографски музей – Пловдив, и Историческия музей в Панагюрище.Няколко години работи и в БАН.

  Тази седмица Теодор Пеев встъпи в длъжност секретар на Бачковската света обител,за която е поканен лично от игумена на манастира архимандрит Симон заради богатата ерудиция ,богата богословска култура на Пеев и показаното от него положително отношение към българското православие.

СПОДЕЛИ