Традиционно честват древния обичай “Вдигане на куните“ в с. Яврово,

Традиционното честване на древния обичай “Вдигане на куните“, познат още като „Черковане“ в с. Яврово, ще се състои тази събота- на 12 юни. Точно в 10.00 часа иконите ще бъдат изнесени от църквата и ще започне ществието до параклиса „Св.св.Константин и Елена“.

Празникът е традиционен и носи белега на една древна традиция, свързана със стремежа на хората за плодородие и по-добър живот. Описанието за честването на древния обичай е дал самият Николай Хайтов в монографията на село Яврово. Навремето зад хоругвите, носени от млади момичета, са вървели пет-шестотин жители на селото, предвождани от попа и старейшините, призвани да осъществят обхождането на светите места около населеното място и да извършат молебствията за здраве и берекет. Ритуалът завършва с освещаване на обредните хлябове и курбан, а песните и народните танци следват обредите до късна вечер. Предварителната подготовка е свързана с ушиването на 40 мъжки, женски и детски носии по образци на явровските, а обредните икони се обкичват ритуалното с цветя, набрани от момичетата в деня преди празника. Възстановяването на празника в неговата цялост показа, че хората имат желанието да опазят традициите и ритуалите на своите предци, от това да запазят усещането за принадлежност към родовата памет.
За празника, в центъра на село Яврово тази събота, също ще се приготви курбан за здраве, а музикалната програма, която ще зарадва всички гости, ще стартира в 16.00 часа.