Труп на куче се разлага край детска площадка в кв. Баба Тонка в Асеновград

В понеделник сутрин умрялото животно още не бе вдигнато и транспортирано от фирмата за почистване, но от общинска администрация увериха, че до обяд то ще бъде извозено. Каква е причината за смъртта му остава неясна, но този, който е оставил трупа до контейнерите, освен че е го е направил до детска площадка, е в нарушение и е създал предпоставка за разпространение на зараза.

Според наредба №1 за опазване и поддържане на чистотата и обществения ред на територията на общината, изрично е забранено изхвърлянето на трупове на умрели животни в контейнерите и кофите за смет. Ако се касае за починал домашен любимец, то тогава стопаните го извозят сами на екарисажна площадка или в трупосъбирателна яма, но ако е бездомно животно, тогава това се прави от Зооветеринарния комплекс в Пловдив, с когото Общината има сключен за целта договор.

От 2018 г. Зооветеринарният комплекс предлага извозване от дома и на починали домашни любимци срещу заплащане. Услугата е 15 лв. и освобождава собствениците любимците от задължението само да извозят трупа.

Починалите животни са съхранявани в специални хладилни камери, докато се осигури кола, която да ги откара в екарисажа, намиращ се извън Пловдив.