Църквата възпоменава смъртта на св.Йоан Кръстител

Измежду пророците Светата Църква почита най-много св. Йоан Кръстител. Той е връзката между Стария и Новия Завет – последният пророк, подготвил юдеите за идването на Месия.

На 29 август се възпоменава смъртта на св.Йоан Предтеча и Кръстител Господен-отсичането на неговата глава. Както много други Христови последователи, така и св. Йоан бил убит, макар че не носел името християнин. Той е пострадал, защото проповядвал покаяние и спазване на Божиите заповеди. Такива като него трудно са могли да живеят през онези времена, защото беззаконието и жестокостта, срещу които са се борели, са намерили своето олицетворение сред управляващите. Св.Йоан не говорел за греховете изобщо, а е споменавал и конкретни имена – на онези, които поради положението си в обществото били пред очите на всички и поради това и развращавали народа, живеещ по примера на своите управници.

Като проповядвал покаяние и изобличавал беззаконията и пороците, св. Йоан не се боял да брани строгата правда дори тогава, когато е можело да бъде подложен на опасност.И такава не закъсняла-след като св.Йоан изобличил Цар Ирод Антипа,който престъпил Моисеевия закон, като взел братовата си жена Иродиада за своя жена,светецът намерил своята смърт.Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод. Така страшно и безсмислено се прекъснал животът на най-близкия другар и съмишленик на Христос.

 На 29 август, в знак на съпричастност към мъките и страданията на свети Йоан Предтеча, се спазва строг пост от всички вярващи.

СПОДЕЛИ