Цените на зеленчуците за зимнина на асеновградския пазар – без промяна от миналогодишните

Началото на септември по традиция е време за приготвяне на зимнина. Пазарите преливат от продукция, а тази година хубавото време и многото слънце допълнително допринасят за още по-високото качество и перфектен външен вид и на чушките, и на доматите, които по правило най-много се купуват за консервиране за зимата.

Тази година времето беше на страната на производителите и пиперките узряха и станаха за продажба наравно с доматите, които по принцип са готови за пазара по-рано, обясняват пазарджиите.

Червените пиперки варират според качеството и големината си от лев до лев и петдесет, зелените за стотинки по-евтини, а домати може да се намерят на цени от 0,90 до 2,40 лв.

За удобство на клиента, на кооперативния пазар в Асеновград, търговците са сортирали червените чушки не само по цена и вид, ами и по предназначение. Пиперки за лютеница, пиперки за чушкопек, пиперки за всякакъв вид обработка са подредени в очакване на клиенти. Табелки осведомяват, че пиперът се бели лесно, че е от производител, че сортът е българска балканска росенска червена капия от село Даскалово, кърджалийско. А клиенти има, търсенето не е намаляло спрямо миналите години, споделят търговците.

„Всичко правя, всяка година правя всякаква зимнина – кисели краставички, лютеница, печени чушки.“, споделя посетителка на асеновградския пазар. Мисля, че няма разлика в цените от миналата година, казва тя.

Въпреки, че само преди месец производители предупрежваха, че цените на най-купуваните български зеленчуци ще се покачат в началото на септември, заради очакваното засилено търсене, те все пак успяха да се задържат на миналогодишните нива.