Центърът на града опустя заради високоте температури

Днес, още по обяд, в центъра на Асеновград не се забелязваха почти никакви хора, дори на по-сенчестите места. Термометрите показваха 40 градуса.

От Агенция “Фокус” съобщават, че до този момент в столицата са регистрирани 5 смъртни случая вследствие на високите температури. Общо сигналите за хора с влошено здравословно състояние заради летните горещини са около 180, 18 от които са за колабирали хора. Сред тях има деца между 13 и 17 години, 30-40-годишни и възрастни хора. Постъпили са и множество повиквания за сърдечно-съдови проблеми.

Освен в София, сигнали за хора, пострадали от горещото време, бяха подавани във всички спешни центрове в страната.
В Ловеч 50 души са потърсили медицинска помощ. Те са постъпили в Спешната помощ с хипертонични кризи, но остри състояния на този етап няма.
На 28 сигнала са се отзовали екипите на Спешна помощ в Пловдив от началото на деня. 4 от случаите касаят припадане на улицата в резултат на жегата. Останалите 24 сигнала се отнасят до обичайните случаи по домовете при горещо време: високо кръвно, ниско кръвно, сърдечно болни. Пострадалите от високите температури са предимно възрастни хора.

Към 15.00 часа най-високата температура в страната е измерена в Русе – 42 градуса. Високи са били температурите в Сандански, където термометрите са показвали 41 градуса, както и в Плевен, Ловеч и Свищов, където са измерени 40 градуса. 39 градуса са измерени в Хасково, Кюстендил, Силистра, Кнежа и Лом, а в Кърджали, Гоце Делчев и Сливен температурата е била 38 градуса. В София са измерени 37,4 градуса. От НИМХ обясниха, че е обичайно времето в началото на юли да бъде горещо, но поясниха, че някои от измерените температури са малко над нормата.
Медиците съветват хората със здравословни проблеми да избягват излизания навън по време на горещините, да пият много течности, да ядат по-лека храна и да избягват консумацията на алкохол.