В деня на независимостта на България в Асеновград се проведе 7- мото издание на Фолклорния фестивал „Маврудово хоро „

Над 3 часа в Асеновград се виха кръшни хора и фолклорни песни огласяваха простора над централния площад в града. Във фолклорния фестивал взеха участие над 20  танцови състави и вокални групи от Асеновград, Пловдив,

Хасково, Брацигово, Елхово, Горни Окол, Ягодово, Рогош, Болярци, Малево, Пищигово,Маноле  и др. населени места.

 Фолклорният събор”Маврудово хоро” стартира от паметника на Чорбаджака- бащата на станимашката малага и продължи с дефиле до пл.”Акад. Н.Хайтов”. Фестивалът, който е част от Есенните празници на изкуствата в Асеновград,  нямаше състезателен характер и възрастови ограничения.Неговата единствена цел , за пореден път, беше всички присъстващи на събитието да станат част от един прекрасен празник,да се почувстват единни,със свободен дух,горди,че са българи,да бъдат весели и щастливи от играта на танцьорите с големи сърца,да се насладят на тяхната игра и заедно с тях да извият кръшни хора.

  ФФ ”Маврудово хоро” беше открит с изпълнение на 10-годишната Лилия Линова,възпитаничка на Стойчо Каранлъков и Здравко Мандаджиев и  прославила Асеновград на тазгодишния „Пирин фолк”.

Сред вокалните групи особено впечатлителни бяха изпълнителките с акапелно пеене от самоковското село Горни Окол.

Фестивалът приключи с  уникален концерт КТИ”Везеница” и шоу на „Кабири”.

 „Маврудово хоро „ се проведе под егидата и с финансовата подкрепа на община Асеновград. За всички участници бяха осигурени грамоти , пита хляб, маврудово вино и сувенири.