В конкурс „Стилист на годината“ мерят сили днес талантите от ПГ „Св. Патриарх Евтимий“ в Асеновград

Конкурс за най-добър стилист се проведе днес в Професионална гимназия „Св. Патриарх Евтимий“ в Асеновград, където се подготвят кадри за фризьори, гримьори и моделиери. Той се организира по идея на учениците, обясни директорът на гимназията, Ели Аврионова. Заради ковид мерките подобни състезания не се провеждаха, а бъдещите птофесионалисти искат изяви, допълни тя.

Ели Аврионова, директор

В конкурса днес се състезаваха фризьорите, а той бе в три направления: официална дамска прическа, официален грим и мъжко официално, стилно, подстригване. За времето от един час сръчните бъдещи фризьори трябваше да оформят елегантни прически, достойни за бал или друго официално събитие.

За моделиерите предстои друг конкурс – за модна скица – официален тоалет. Скицата трябва да бъде изработена в рамките на една седмица, след което да се представи на комисията от учители, каза Ели Аврионова. Те ще бъдат оценени по критерий, а в края на учебната година – на 30-ти юни, със закриване на учебната година, ще бъдат излъчени и победителите от двата конкурса. Предвидени за награди за най-добрите. Класиралият се на първо място при фризьорите ще получи професионални ножици за подстригване, перелини, машинки за подстригване и др. необходими аксесоари. Награди ще има и за най-добрите моделиери-технолози.

Учениците работят с много желание и ентусиазъм, видя и нашия екип, потвърди го и самата директорка на гимназията. С голямо желание са се включили в Празника на града, на Алеята на занаятите, каза тя. „Точно затова, че са и талантливи, и имат необходимост от изява на своя талант, решихме да поставим началото на този конкурс „Стилист на годината“ и амбицията да го продължим в годините и да стане традиция.“ В гимназията имаме редица изяви, правили сме Ден на отворените врати, прически на дамите от средната възраст – миналата година, участвали сме на много конкурси и състезания.

По определен график, учениците в часовете по професионална подготовка посещават основните училища, за да покажат какво умеят и какво са научили. Това е във връзка с Държавния план-прием, който предстои и касае кариерното ориентиране на учениците в 7-те класове от основните училища, обясни директорката.

Професионалната гимназия има още с какво да се похвали – стартират още една, съвсем нова специалност – десенатор на платове с немски език. Тя е защитена специалност, каза Ели Аврионова. Никъде в региона не погдотвят кадири по нея никъде, така че асеновградските ученици имат рядък шанс да се обучат по нея и прекрасна преспектива да я развият в бъдеще.