В зала Колодрума разгърнаха полева болница с 300 легла в рамките на военно учение

В изпълнение на разпореждане на Министерски съвет от многофункционална спортна зала „Колодрума“ се превърна във военнополева болница с 300 легла. В рамките на военно учение два батальона от 110 логистичен полк в Пловдив оборудваха залата. Командирът на формированието полковник Костадин Добрев заяви, че болницата е резервен вариант, но леглата няма да се вадят от залата засега. Предстои да се дооборудва с чаршафи, калъфки и всички необходими санитарни материали до петък. Днес започва сепарирането, съобразно изискванията на Националния оперативен щаб – с паравани между леглата, с отделен вход за санитари и лекари към всяко едно легло. Параваните са дарени от Пловдивския панаир.

Зала „Колодрума“ ще изпълнява функциите на карантинен център и ще се ползва, само ако останалата леглова база в пловдивските лечебни заведения се запълни.

„Дано не се стига използването й, но военнополевата болницата ще остане тук до края на пандемията“, заяви кметът Здравко Димитров. По думите му с изграждането на военнополевата болница леглата в лечебниците в Пловдив стават 1000, а се очаква броят им да нарасне, след като всички здравни заведения бяха задължени от Националния кризисен щаб да подготвят по едно отделение за заразени с коронавируса.

Здравко Димитров още веднъж призова за спазване на мерките за превенция, като не пропусна да отбележи, че има значителен напредък в етническите квартали, където вече няма струпване на много хора на едно място. Той благодари на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи за отговорните действия в условията на криза и добрата съвместна работа с общинските и държавни структури.