Вандали отново счупиха информационните табели за защитеното родопско лале, от „Устремени“ поставят нови, планират и видеонаблюдение в района

За пореден път вандали счупиха табели с информация за родопското лале, съдържащи историята на откриването на защитения вид цвете, ботаническите му характеристики и разпоредбите за неговото опазване като застрашен вид. Те бяха поставени през 2017 г. от Сдружение „Устремени“ в района на параклиса, известен като Гръцкия Св. Илия над Асеновград, в близост до находището на цветето в местността „Лале баир“.

Кадри: „Устремени“
Кадри: „Устремени“

Кадри: „Устремени“

За четири години от поставянето им това е вторият път, когато неизвестни чупят табелите, обясни Банко Митев, член на Управителния съвет на „Устремени“.

Таблата бяха поставени по проект, с доброволен труд, лични средства и с финансова подкрепа от Община Асеновград, с помощта на местното Горско стопанство и РИОСВ – Пловдив. От сдружението тогава поставиха и жълта маркировка по пътеката, която преминава през находищата на лалето, а с поднесената информация за защитения вид, от там отчитат и увеличение на туристическия поток както и нарастване на осведомеността на туристите за уникалния вид цвете, а оттам и увеличение на популацията на родопското лале. Защитената местност „Лале баир“ попада и в НАТУРА 2000 в България. Всичко това, очевидно е без значение за хората, счупили двете информационни табла, въпреки всичко от „Устремени“ са категорични, че няма да се откажат и ще поставят нови табели.

Заедно с хората, които поддържат параклиса „Св. Илия“ Гръцкия, „Устремени“ планират изработката на нови табла, този път не от PVC, а ламаринени с фолио. Постаментите на сегашните табла ще бъдат преместени в близост до параклиса, на по-социализирано място, като едното ще е на пътеката към манастира Св. Петка, а другото в посока връх Анатемата, обясни Ивайло Мирчев, председател на сдружението. А най-важното, каза още той, ще предложим на хората, стопанисващи параклиса, да съберем средства с които да се закупят антени за интернет и да се покрие района с три камери. Това е вариантът за опазване на имуществото в града – видеонаблюдение и постоянно 24 часа в денонощието да се вижда какво се случва в периметъра. Ние няма да се откажем, каза Ивайло Мирчев и добави: „Вандалските прояви са нещо, което ни стимулира още повече. Виждаме Асеновград в последно време се превръща в едно място, което всеки ден публични средства се унищожават от хора, които нямат абсолютно никакво отношение към социалния живот. Но така или иначе мястото с табелите ще продължава да бъде източник на информация за родопското лале, защото благодарение на тези табели, благодарение на масираната кампания в интернет, хората наистина разбраха, че това място е ценно и уникално. Само в планините Беласица и Славянка има малки находища на това лале, докато тук то се разраства в пълнота и популацията му се увеличи неколкократно.“

Нека не забравяме, че оттам минава и красивият маршрут към село Добростан, така че районът е натоварен каза още Мирчев.

Поставянето на новите табели ще бъде осигурено от сдружение „Устремени“, тъй като туристическата организация се разраства, имаме нови и нови членове, които с членския си внос създават една сигурност в бюджета и затова такива дейности ние можем да си ги позволим, защото в крайна сметка рефинансирането на подобни неща е заложено във финансовия живот на сдружението, коментира председателят на „Устремени“.

214 са вече членовете на сдружението, като бройката постоянно расте, а членовете са далеч извън пределите на Асеновград и страната. От няколко дни „Устремени“ са депозирали заявление за членство в БТС (Български туристически съюз) и залагат на дългосрочни партньорства с националната организация.

Информационни табели в партньорство с ОП „Туризъм“ Асеновград, сдружението е поставило край пещера „Добростански бисер“, а близо 250 табели, поставени от тях, указват посоките по туристическите пътеки. Тази година предстои поставяне на големи информационни табели за туристическите маршрути в района на с. Мостово и с. Врата и махала Кабата. Този район, заедно с Ягодинския район, с района около язовир Кърджали, с района около Пампорово и този около Кръстова гора и Беланташ, се превръща в една много разпознаваема дестинация в района. Всичките маркирани маршрути ще намерят място на тези информационни табели, обясни Мирчев. Пешеходният туризъм е един отрасъл, който тепърва ще набира сили и привърженици, а нашата община е наистина невероятно място за планински туризъм.

Заради пандемията с Ковид, планираните събития, залегнали в годишния календар на „Устремени“ ще стартират, когато паднат и ограниченията, казват от туристическата организация. Към момента те не организират организиран транспорт, нито организирани мероприятия на закрито. Излетите, които правят в момента (семейни и пр.) са без конкретна дестинация, в планината на открити пространства, не са планирани и не са предварително организирани, казват от организацията.

Трябва да се отделя повече внимание на природата и на прородосъобразния начин на туризъм, казват те. „Това е един от начините да се опазваме като укрепваме своето здраве и призоваваме от ефира на ТВ САТ КОМ хората, макар и неорганизирани в туристически дружества и индивидуално, да посещават планината, спазвайки мерките за безопасност!“