Виновните за катастрофи заради алкохол и дрога да плащат лечението на ранените

Здравната каса ще може да си връща парите, платени за лечението на жертви на умишлени престъпления и на пострадали при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от здравното министерство.

Здравната каса ще може да си търси средствата, платени за лечението на жертви на умишлени престъпления и на пострадали при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори, по съдебен път от виновниците за причинените наранявания.

С информацията от полицаите и съдилищата здравната каса ще може да задължи виновните за катастрофи и тези, които карат пили, да ѝ връщат разходите, направени за лечението им. След като получи данните, касата ще си търси дължимите суми, като поиска издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс въз основа на извлечение от счетоводните си книги.

Виновните ще имат месец, за да се разплатят с НЗОК.

Санкцията виновните за катастрофа да плащат за лечението си съществува от 1999 г., но вече 20 години е неработеща заради неясноти в закона.

Според статистиката на МВР от началото на годината при около 2900 тежки катастрофи са ранени над 3600 души. 42-ма от тях са пострадали при 28 катастрофи, причинени след употреба на алкохол.

СПОДЕЛИ