Визията на Пловдив за Европейска столица на културата

Античният театър, Римският стадион, кирилицата и символите на Пловдив са част от визията на града за Европейска столица на културата. Дизайнерите на визията Красимир Ставрев и Георги Лазаров са вложили в основния графичен знак емблематични символи на града, така че формата му да бъде припозната навсякъде в градското пространство.

Седем графични линии нарастват, за да преминат през каменните сводове, къщите, реката, хълмовете, калдъръма на Стария град, хилядолетните исторически пластове до Античния театър, Римския стадион, Хисар капия и съвременната архитектура.
Силуетът на логото обобщава характерните за града култури и религии, които Пловдив е подслонил през своята история. Специално място заема и символиката с буквата П, която се асоциира освен с името на града, и с един от основните проекти в програмата, посветен на кирилицата. Логото е и своеобразен портал, който преди всичко кани жителите и гостите на града да преминат на следващо ниво. Мотото „Заедно” също е неизменна част и вдъхновение за създаването на новата идентичност на проекта, като символ и ключово послание за всеки от проектите.