Врачанският митрополит Григорий ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

По информация на Св. Синод на БПЦ тази година ще посрещнем благодатния огън от Йерусалим, който ще бъде донесен от митрополит Григорий.

Както миналата година, така и тази израелските власти ще дадат възможност на православни църковни делегации да получат частица от благодатния огън, който слиза на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим, но при строги мерки за противоепидемична безопасност.

Предаването на огъня ще става при стриктна организация: църковните делегации няма да имат право да напускат летището и самолетите, с които са пристигнали, и ще получат огъня във фенери, предоставени от израелските власти.

Това са само част от мерките, предвидени от Израел. Всички пристигнали за благодатния огън в Тел Авив трябва да притежават сертификат, че са получили и двете дози ваксини срещу COVID-19 и 24-часов тест, валиден до часа на кацането им в Израел.

Св. Синод е настоял пред държавните власти да отпуснат правителствения „Фалкон“ за тазгодишното пренасяне на благодатния огън от Йерусалим в България. Именно в него митрополит  Григорий ще чака да му бъде предаден фенерът с огъня.

Привечер на Велика събота благодатният огън ще пристигне на летището в София. Там ще бъде посрещнат тържествено от клирици от цялата страна, които ще го отнесат по епархиите си за празничните богослужения в полунощ за Възкресение Христово.

Автор: Ирина Иванова